O světle Na semináři v tropickém skleníku Fata morgana jsem na základě zkušeností z předchozích návštěv fotil se silnou korekcí expozice - tento snímek byl korigován -2 EV. Uvádím ho tu tak, jak vypadl z aparátu, bez jakékoli úpravy:

Nicméně už na místě samém jsme věděl, že ho budu upravovat (ba dokonce jsem věděl, i jak... :-) ). Postup je velmi jednoduchý. Tato výchozí fotka mi slouží jako úroveň nejsvětlejších partií v obraze, tedy, to co bude na výsledné fotce nejsvětlejší je obsaženo na tomto obrázku. Do světlejších tónů nepůjdu (leda někde místně).

V dalším kroku si udělám tmavou variantu. To se dá udělat mnoha způsoby. Například ve vrstvách si udělám kopii Ctrl+J a tu ztmavím třeba v úrovních anebo prolnutím "násobit" nebo jakkoli jinak jsme zvyklí, nebo si opravdu udělám fyzicky kopii snímku anebo v Zoneru ztmavím fotku v úrovních, pak ji dám celou do výběru CVtrl+A, uložím do schránky Ctrl+C, vrátím se Ctrl+Z až k té původní světlé fotografii a tu tmavou vložím do pracovní vrstvy Ctrl+V. Ta tmavá varianta vypadá takto:

Vpravo dole je to ještě nějaké moc světlé, takže to zamaluju černou barvou pomocí štětce nastaveného na 20% krytí, toto si mohu dovolit v PS nebo v Elements ver.9, kde jsou plnohodnotné vrstvy, kdežto v Zoneru s touto operací musím počkat napotom:

Poté začneme malovat. V PS a Element volíme štětec (klávesa B a nastavíme masku - malujeme černou barvou po bílé masce, v Zoneru volíme výběrový štětec klávesa Q a nastavíme ho na režim odebrat z výběru. No a postupně, s vhodně voleným rozmazáním a velikostí štětce, se promazáváme skrz tmavou vrstvu dolů na světlou vrstvu.

No a ot je celý ten trik, vynalézavosti se meze nekladou, můžeme se vracet (ve vrstvách dáme místo černé bílou barvu, lze přecvakávat klávesou X, v Zoneru dáme "přidat k výběru". Až máme fotku takovou, jakou si přejeme mít:

Je to vcelku jednoduché - a je dobře na to myslet už při fotografování: vědět, že to jde a že nám to pomůže dotáhnout obrazový záměr. Fotky tu máte k disposici v původní velikosti, abyste si mohli zkusit je upravit sami.

Foceno kompaktem Nikon Coolpix S1100p

Články: